Oedeemtherapie

Behandeling van lymfoedeem bij kanker

Wat is het effect van oedeemtherapie?

Lymfoedeem ontstaat vaak na beschadiging of verwijdering van de lymfeklier(en) tijdens de medische behandeling van kanker. De oedeemtherapeut kan de zwelling reduceren en stabiliseren, en de daaruit voortvloeiende pijn- en bewegingsklachten helpen verlichten. Oedeemtherapie werkt bovendien ontspannend en kan je, tijdens of na een zware ziekteperiode, weer een positieve lichaamservaring bieden.

Het verloop van het begeleidingstraject

De oedeemtherapeut maakt gebruik van diverse behandelvormen om de lymfecirculatie en -afvoer te bevorderen en het lymfesysteem te stimuleren en te ondersteunen. De behandeling bestaat doorgaans uit een combinatie van de volgende methoden:

Compressietherapie: het bandageren van de arm of het been. Door de continue druk van buitenaf wordt het uittreden van vocht tegengegaan. Zodra de situatie stabiel is kan een therapeutische elastische kous worden aangemeten.

Oefentherapie: door in een rustig tempo bepaalde spieren aan te spannen kun je de lymfecirculatie bevorderen. Hierbij speelt ademhaling een belangrijke rol.

Manuele lymfedrainage: een zachte massagevorm waarmee het vocht verplaatst wordt naar gebieden in het lichaam waar het lymfesysteem nog intact is, zodat het daarvandaan in de circulatie kan worden opgenomen. Ook zijn er specifieke handgrepen om fibrotische verhardingen in het weefsel los te maken.

Lymftaping: het plakken van speciale pleisters op je huid. Taping werkt tevens pijnverzachtend en maakt littekens en bestraalde huid soepeler.

De oedeemtherapeut adviseert bovendien over zaken als huidverzorging en het vinden van een nieuw leefritme met lymfoedeem. Het aanleren van zelfdrainage of het leren van lymftaping aan je partner of naaste behoren ook tot de mogelijkheden.

Duur en frequentie

Een behandeling duurt gemiddeld 45 minuten. De frequentie is afhankelijk van de ernst van het oedeem en ligt tussen de 1 en 3 maal per week. Wanneer het oedeem stabiel is, kan vaak worden volstaan met een behandeling om de 3 a 4 weken.

Vergoeding

De kosten van begeleiding door de oedeemtherapeut kunnen deels of volledig in aanmerking komen voor vergoeding vanuit de (aanvullende) zorgverzekering. De therapeut  kan je hierover in het eerste gesprek informeren.

Afspraak maken

Voor het maken van een afspraak met de therapeut kun je contact opnemen met het Adamas Inloophuis:

    0252-680233
    Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Deze informatie downloaden

Wil je deze informatie nog eens rustig doorlezen of naar iemand doorsturen? Download dan de therapeutenflyer van Marion Groen.
Flyer Oedeemtherapie download .pdf 

Over de therapeut

Marion Groen is algemeen fysiotherapeut en oedeemtherapeut. In haar werk houdt zij zich voornamelijk bezig met mensen die kanker hebben (gehad).
Marion heeft, mede op grond van de opleiding Fysiotherapie en Oncologie, veel kennis van zowel de medische als de sociale en psychologische kant van kanker.